Zdrowe nawyki żywieniowe w szkole - sklepiki szkolne

Wiosną 2013 roku Instytut Żywności i Żywienia przeprowadził badania, z których wynika, że co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły. Problem dotyczy 28% chłopców i 22% dziewczynek kończących podstawówkę. UNICEF i WHO od dawna alarmują, że coraz więcej dzieci w wieku szkolnym ma nadwagę spowodowaną złym odżywaniem. Skutkiem tego Rada Ministrów pozytywnie zaopiniowała projekt PSL nazywany „tarczą antyfastfoodową dla szkół”. Chodzi o wprowadzenie zakazu sprzedaży oraz reklamowania niezdrowego jedzenia w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach. W szkolnych sklepikach nie będzie już można sprzedawać niezdrowej żywności. Rząd zamierza poprzeć pomysł PSL zakazujący sprzedaży produktów, które mogą źle wpływać na zdrowie uczniów. Nie będzie zakazu sprzedaży chipsów czy żelków, ale będą wyznaczone wartości cukru czy soli, których produkty sprzedawane w szkolnych sklepikach nie będą mogły przekraczać.