Smaczne szkolne obiadki 2015/16

Odpowiednie żywienie jest kluczowym warunkiem prawidłowego rozwoju dziecka.
Od dziś 07.09.2015 r. rusza w naszej szkole dożywianie.


Obiady dowożone są dla uczniów w termosach i ciepłe trafiają do uczniowskich brzuszków. Podczas długiej przerwy (11:20-11:40) wydawane są obiady dla uczniów klas I-VI. Zaraz za nimi podążają jeść młodsi uczniowie (klasa "0") i dzieci z przedszkola. Nie jest żadną tajemnicą, że ciepły posiłek wpływa bardzo pozytywnie na funkcjonowanie ucznia w szkole. Oto rozmowa na ten temat, którą zaczerpnęłam z internetu:

Joanna Jaczewska-Schuetz: "Odpowiednie żywienie jest kluczowym warunkiem prawidłowego rozwoju dziecka. Dzieci rosną, ale ich tempo rozwoju nie jest jednakowe podczas całego okresu wzrostu. Prawidłowa dieta powinna być urozmaicona i zawierać wszystkie potrzebne składniki pokarmowe w ilości dostosowanej do wieku dziecka. Racjonalna dieta wpływa także na dobry stan zdrowia, między innymi na odporność na infekcje. Racjonalna dieta oraz prawidłowo wykształcone nawyki żywieniowe zapewniają właściwy rozwój młodego organizmu. Sposób żywienia ma wpływ na koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny. Np. uczniowie, którzy nie spożywają II śniadania osiągają gorsze wyniki w nauce, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami. Dziecko odżywiane prawidłowo lepiej funkcjonuje w środowisku szkolnym, jest wydolne fizycznie, a przez to jego samopoczucie jest dobre. Posiłek szkolny stanowi nieodłączny element zdrowego żywienia każdego dziecka. Spożywanie posiłków w szkole wpływa na koncentrację uczniów oraz kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowych u dzieci i młodzieży. Długie przerwy między posiłkami powodują uczucie głodu, pogorszenie samopoczucia, brak dyspozycji do nauki. Szkoła powinna zapewniać możliwość spożycia przez ucznia jednego ciepłego posiłku oraz stwarzać warunki do spokojnej konsumpcji II śniadania, zwłaszcza w przypadku, gdy dziecko przebywa w szkole kilka godzin. Od kilkunastu lat wyzwaniem dla szkoły jest epidemia nadwagi i otyłości, które pojawiają się w następstwie nieprawidłowości w sposobie żywienia oraz małej aktywności fizycznej. Dzieci i młodzież powinni spożywać posiłki regularnie 4-5 razy dziennie, a przerwy między nimi nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny. Należy tu podkreślić jeszcze jeden problem - dziecko, które nie zjadło śniadania w domu, potem nie zjadło II śniadania, czyli po prostu dziecko głodne, w szkole sięga po produkty niewskazane, np. kupuje w sklepiku słodycze, ciastka, słodkie napoje..."