Dzień 12 listopada 2014 r. nawiązuje do warzywnych dni, które organizujemy w naszej szkole. Dziś z ciekawą czerwoną kapustą eksperymentowali uczniowie klasy 1b. Dołączyły do nich także przedszkolaki oraz uczniowie klas czwartej i szóstej. Wywar z czerwonej kapusty zawiera bardzo dużo różnorodnych antocyjanów, naturalnych barwników o szerokim zakresie barw. Dziś z wywaru z czerwonej kapusty uczniowie uzyskali całą tęczę i byli tym zachwyceni. Kolor wywaru z kapusty zależy od pH środowiska - w kwaśnym jest czerwony, różowy, fioletowy, w lekko zasadowym niebieski a w mocno zasadowym zielony a nawet żółty. Dodawanie substancji ogólnodostępnych w gospodarstwie domowym, mieszanie i obserwowanie zajęło uwagę uczniów, zaciekawiło i skłoniło do zadawania pytań. Młodsze dzieci eksperymenty nazwały czarowaniem.