Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:
- świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
- świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2011/2012 wynosi ok. 12,3 mln EUR (48,9 mln PLN).
W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół
podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków
żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich
codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez
działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach
podstawowych.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:
- świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
- świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję
składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu
warzywnego.
W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i
warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco
rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać
dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość
owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest
zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, które samodzielnie
przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom. W przypadku dostaw
produktów niespełniających wymagań jakościowych produkty te nie powinny
być przyjęte przez szkołę. Niespełniające wymagań jakościowych owoce i
warzywa nie mogą być udostępniane w ramach programu „Owoce w szkole”
dzieciom klas I-III.